Co to jest alkohol izopropylowy i jak jest używany?

Alkohol izopropylowy (2-propanol), znany również jako izopropanol lub IPA, jest najbardziej rozpowszechnionym i szeroko stosowanym środkiem dezynfekującym w farmaceutyce, szpitalach, pomieszczeniach czystych oraz przy produkcji urządzeń elektronicznych lub medycznych.

Różne roztwory, stopnie czystości, stężenia i rodzaje alkoholi dają korzystne właściwości czyszczące i dezynfekujące przy prawidłowym stosowaniu lub niebezpieczne konsekwencje przy niewłaściwym użyciu. To stanowisko pomoże Ci zidentyfikować kluczowe zastosowania, najlepsze praktyki i właściwą dezynfekcję przy użyciu alkoholu izopropylowego. Podobnie możesz zobaczyć nasze inne stanowiska na temat IPA jako uniwersalnego środka czyszczącego oraz znaczenie wysokiej jakości USP IPA.

Dlaczego 70% to najskuteczniejsze stężenie alkoholu izopropylowego do dezynfekcji?

Alkohol izopropylowy, szczególnie w roztworach od 60% do 90% alkoholu z 10 - 40% oczyszczoną wodą, szybko działa antybakteryjnie na bakterie, grzyby i wirusy. Gdy stężenie alkoholu spadnie poniżej 50%, przydatność do dezynfekcji gwałtownie spada. Co ważne, wyższe stężenie alkoholu nie generuje bardziej pożądanych właściwości bakteriobójczych, wirusobójczych czy grzybobójczych.
Obecność wody jest kluczowym czynnikiem w niszczeniu lub hamowaniu rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych za pomocą alkoholu izopropylowego. Woda działa jak katalizator i odgrywa kluczową rolę w denaturacji białek wegetatywnych błon komórkowych. 70% roztworów IPA przenika przez ścianę komórkową w większym stopniu, co przenika całą komórkę, koaguluje wszystkie białka, a tym samym mikroorganizm obumiera. Dodatkowa zawartość wody spowalnia parowanie, przez co wydłuża czas kontaktu powierzchniowego i zwiększa skuteczność. Stężenia alkoholu izopropylowego powyżej 91% natychmiast koagulują białka. W ten sposób powstaje warstwa ochronna, która chroni inne białka przed dalszą koagulacją.

Roztwory > 91% IPA zabijają bakterie, ale czasami wymagają dłuższego czasu kontaktu w celu dezynfekcji i umożliwiają zarodnikom leżenie w stanie uśpienia bez zabijania. W tej analizie 50% roztwór alkoholu izopropylowego zabija Staphylococcus Aureus w czasie krótszym niż 10 sekund (str. 238), natomiast 90% roztwór o czasie kontaktu powyżej dwóch godzin jest nieskuteczny. Niektóre środki dezynfekujące zabijają zarodniki z czasem ekspozycji przekraczającym 3-12 godzin, które są klasyfikowane jako chemiczne środki sterylizujące. Dlaczego więc roztwory o wyższej zawartości alkoholu dają mniej rezultatów w zakresie działania bakteriobójczego i antybakteryjnego?

Dlaczego alkohol izopropylowy nie zabija bakterii i zarodników grzybów?

Niektóre bakterie przekształcają się w komórki przetrwalnikowe, gdy warunki zewnętrzne są niekorzystne; wynikiem tego jest zmniejszona aktywność metaboliczna, wyższa odporność "płodowa" i odporność na środki dezynfekujące na bazie alkoholu. Zarodniki pozostają w stanie uśpienia, a gdy warunki znów stają się sprzyjające, mikroorganizm powraca do stanu wegetatywnego i aktywnie rośnie. Przy badaniu skuteczności IPA, dokładne przełożenie jego zalet i wad wymaga rozróżnienia tożsamości, czystości, sterylności i przeznaczenia. Dezynfekcja, w odróżnieniu od sterylizacji, nie zapewnia atrybutów sportowych.

O serwisie

Bez obaw skorzystaj z naszego doświadczenia związanego z motoryzacją.

Czy warto wypożyczać samochód?
Jak wygląda Polski rynek wypożyczalni samochodów?
Ile kosztuje wypożyczenie samochodu?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u Nas.

 

Kontakt

kontakt@filipekauto.pl

Galeria